İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK UYARINCA ARAÇ SATIŞ İŞLEMLERİNDE YAPILACAK OLAN 6 AY VE 6 BİN KM KONTROLÜ HAKKINDA DUYURU

09 Ağustos 2023



İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik uyarınca araç satış işlemlerinde yapılacak olan 6 ay ve 6 bin km kontrolüne ilişkin Bakanlığımız İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün Türkiye Noterler Birliği'ne gönderdiği 23/06/2023 tarih ve E-16665189-439.99-00086722037 sayılı yazıya istinaden yapılacak işlemler 24.06.2023 tarihli Türkiye Noterler Birliği duyurusunda belirtilmiştir. 

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'in 5 inci maddesi 1 inci fıkrası; “İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir.",

Geçici 2 nci maddesi; “(1) İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamaz. Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.

(2) İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının 15/9/2022 tarihine kadar pazarlanması veya satılması halinde birinci fıkra uygulanmaz." şeklindedir.

Aktarılan hüküm doğrultusunda Geçici 2 nci maddenin yürürlük tarihi Bakanlığımız tarafından 01/01/2024 tarihine kadar uzatılmıştır.

Bu doğrultuda;

  1. 6 ay ve 6 bin km kontrolü, yalnızca otomobil (M1 sınıfı) ve arazi taşıtları (M1G, M2G, M3G, N1G, N2G ve N3G sınıfı araçlar) için yapılacaktır. Hangi araçların otomobil ve arazi taşıtı olduğu, sistem tarafından otomatik olarak kontrol edilecektir.
  2. Yetki belgesi ibraz etmeden noterlikte araç satış işlemi yapan kişinin (satıcının), İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 5 nci maddesi kapsamına giren kişilerden olup olmadığı sistem tarafından kontrol edilecek ve bir takvim yılında Yönetmelik kapsamına giren araçlardan üç veya daha fazla sayıda sattığı tespit edilirse, bir sonraki satış işlemi sırasında satışa konu edilmek istenen otomobil ve arazi taşıtının ilk tescilden itibaren 6 ay ve/veya 6 bin km'yi doldurmamış olması durumunda işlem kesilecektir.
  3. Satış işlemlerinde sistem tarafından gerekli kontroller yapılıp işlemin kesildiği durumlarda, Bakanlığımızdan alınmış izin yazısına istinaden (izin yazısının tarih ve sayısını kaydetmek suretiyle) satış işlemine izin verilecektir.
Bu kapsamda olanların ve yetki belgesi olmayan bu kişilerin Müdürlüğümüze dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Bilgilerinize duyurulur.

Not: 
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik uyarınca araç satış işlemlerinde uygulanacak olan 6 ay ve 6 bin km kontrolüne ilişkin genel kurallar yukarıda belirtilmiş olup, uygulamanın detaylı kurallarına ilişkin işlem bilgileri ekte yer almaktadır.
https://portal.tnb.org.tr/Lists/DuyurularListesi/Attachments/1681/EK-Ikinci_El_Motorlu_Kara_Tasitlarinin_Ticareti_Hakkinda_Yonetmeligin_Gecici_2_nci_Maddesinin_Uygulanmasina_Iliskin_Kurallar.pdf