Kuyum Ticareti Yetki Belgesi İşlemleri
17 Kasım 202414 Nisan 2021 tarih ve 31454 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince, başvuru için gerekli olan evraklar;
• Kuyum Ticaretine İlişkin Ortaöğretim/Yükseköğretim Mezuniyet Belgesi/Diploması
• Meslek Odası Kayıt Belgesi (son üç ay içinde alınmış ve iştigal konuları arasında kuyum ticareti faaliyeti 44.77.01 veya 44.77.05 nace kodlarının olması gerekmektedir.)
• Vergi Levhası Fotokopisi (Vergi kaydı ilgili NACE kodunun işlenmiş olması gerekmektedir. 477701 veya 477705)
• Vergi Borcu Yoktur Yazısı (Yetki belgesi başvuru tarihi itibarıyla bu şartı sağlaması gerekir. Vergi borcu yoktur yazısı 15 gün geçerlidir.)
• Çalışana ait SGK Tescil ve Hizmet Dökümü
• Ustalık Belgesi
• Adli sicil (sabıka) kaydında Yönetmelik kapsamında belirtilen suçların bulunmaması,
Not: Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılarak 30/06/2022 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında, 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen ustalık belgesi şartı aranmaksızın yetki belgesi verilmektedir. Söz konusu şartı haiz olunduğunu gösteren belgenin 31/12/2022 tarihine kadar Bilgi Sistemine aktarılmaması veya il müdürlüğüne teslim edilmemesi halinde bu işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecektir. Yetki belgesi başvurularına, https://ktbs.ticaret.gov.tr adresinde yer alan Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi (KTBS) üzerinden T.C. vatandaşları tarafından e-Devlet şifresiyle, yabancılar tarafından ise pasaport numarası ile üyelik kaydı oluşturularak yapılmaktadır. Sistem ile ilgili kullanma kılavuzuna http://ktbs.ticaret.gov.tr/Home/Download adresinden ulaşabilirsiniz.
Not: Kuyumcuların; On sekiz yaşını doldurmuş olması,2) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,3) Kasten işlenen suçlardan dolayı toplam beş yıldan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, haksız mal edinme, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçlarından hüküm giymemiş veya ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,gerekir.
(2) Kuyumcuların, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının kuyumculuk faaliyetleriyle ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda birinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen ustalık belgesi şartı aranmaz.
İlgili Yönetmelik İçin tıklayınız.
24 Aralık 2021 Tarih ve 31699 sayılı resmi gazetede yayımlanan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmeliğin geçici 1inci maddesinde 14.04.2021 tarihinden itibaren faaliyette olan kuyum işletmelerine yetki belgesi almaları için süre 30.06.2022 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu kapsamda 14.04.2022 tarihi itibari ile Kuyum Ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi yada Meslek odası kaydı bulunan işletmeler adına, 30.06.2022 tarihine kadar yapılan başvurularda Yönetmeliğin 6ncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen "Ustalık belgesi şartı aranmaksızın "(Taahhütname ile) yetki belgesi verilir. Ustalık belgesini 31.12.2022 Tarihine kadar Kuyum Ticareti Bilgi Sistemine (KTBS) veya Aydın Ticaret İl Müdürlüğü'ne teslim edilmemesi halinde yetki belgesi iptal edilir.
Taahütname Örneği İndir
KUYUM TİCARETİ BİLGİ SİSTEMİ (KTBS) SIKÇA SORULAN SORULAR
1-Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik kimleri kapsamaktadır?
Yönetmelik, perakende kuyum ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârları kapsamaktadır.
2-Kimler kuyum ticareti yetki belgesi almak zorundadır?
3-Yalnızca kuyum imalatı ve/veya toptancılığı yapanlar yetki belgesi almak zorunda mıdır?
4-Yalnızca perakende gümüş ticareti faaliyeti ile iştigal edenlerin yetki belgesi alması zorunlu mudur?
5-Yetki belgesi kişi adına mı işletme adına mı düzenlenmektedir, şubelerin de yetki belgesi alması gerekir mi?
6-Yetki belgesi devredilebilir mi?
7-Yetki belgesi başvurusu nasıl ve nereden yapılmaktadır?
8-Başvuruyu kim sonuçlandırmaktadır?
9-Başvuru sırasında hangi belgeler gerekmektedir?
10-Kimler ustalık belgesi almak zorundadır?
Kuyum ticaretiyle iştigal eden gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ve diğer tüzel kişi tacirler ile şubelerde ise bu faaliyetleri yürüten yetkili temsilcilerin ustalık belgesi bulunması gerekmektedir. Sayılan kişilerin ustalık belgesinin bulunmaması durumunda kuyum işletmesinin tam zamanlı çalışan en az bir personelinin ustalık belgesi (5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında alınan belge) bulunmak zorundadır.
11-Hangi belgeler ustalık belgesi yerine geçer?
USTALIK BELGESİNDEN MUAFİYET SAĞLAYAN ALANLAR | |
Program | Muafiyet Sağlayan Alan |
Ortaöğretim |
|
Yükseköğretim (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) |
|
12-Vergi dairesine vadesi geçmiş borcunun bulunmadığını gösterir belge nereden alınır?
- Vergi borcu yoktur yazısı, bağlı bulunulan vergi dairesinden dilekçe ile başvurulup temin edilebilmektedir.
- İnternet vergi dairesi kullanıcıları, Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi ana sayfası (https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden) üzerinden ya da e-Devlet kapısından (https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-borcuyokturyazisi adresinden) da vergi borcu yoktur yazısı alabilmektedir. İnteraktif Vergi Dairesi şifre işlemlerine ilişkin hususlara https://ivd.gib.gov.tr/brosur.pdf adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi Broşürü ile https://ivd.gib.gov.tr/sifreIslemleri.pdf adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi Şifre Edinme İşlemleri’nde detaylı olarak yer verilmiştir. Giriş yapıldıktan sonra aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Giriş yapıldıktan sonra menüde yer alan “Ödeme ve Borç İşlemleri” bölümünde yer alan “Borç Durum Yazısı Talebi” seçilir.
- Gelen ekranda, “Dilekçenin verileceği kurumu seçiniz.” kısmında listede yer almaması sebebiyle “Diğer Kurum Kuruluşlara” ibaresi seçilerek “Dilekçenin Verileceği Kurum/Kuruluş Adı” alanına ilgili kurum bilgilerinin (“… Valiliği/… Ticaret İl Müdürlüğü”) girişi yapılmalıdır.
- “Yazı Talep Nedeni” sekmesi altında 3 adet seçenek bulunmakta olup bunlardan “Diğer” seçeneği seçilmelidir. Aksi takdirde başvuru geçersiz sayılacaktır.
- Ekranda yer alan “Yazının Hazırlanacağı Tarih” kısmında, mevzuat gereği başvuru sahibinin yetki belgesi başvuru tarihi itibarıyla vergi dairesine vadesi geçmiş borcunun bulunmaması arandığından “Güncel” ibaresi seçilmelidir. Bu durumda, “Dilekçe Bitiş Tarihi” otomatik olarak gelmekte olup “Dilekçe sonucunun gönderileceği e-posta adresini yazınız.” kısmına geçerli bir e-posta adresi girilmeli ve “Tamam” butonuna basılmalıdır. Bu durumda, “Dilekçeniz başarı ile kayıt edilmiştir. Borç durum yazılarınızın cevabına, İşlem Durumlarım ve Sonuçları/Mükellefiyet ve Borç Durum Yazılarım menüsünden ulaşabilirsiniz.” mesajı ekrana gelecektir.
- İlgili borç durumun yazısı, sisteme kaydedilen e-posta adresinden veya “İşlem Durumlarım ve Sonuçları” menüsü tıklanarak “Mükellefiyet/Borç Durum Yazılarım” alanından takip edilebilmektedir.
13-Ustalık Belgesine sahip çalışana ait SGK Tescil ve Hizmet Dökümü nasıl alınacaktır?
- SGK Tescil ve Hizmet Dökümü, herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumundan alınabilmektedir.
- SGK Tescil ve Hizmet Dökümü belgesi e-Devlet kapısı üzerinden de alınabilmektedir. Bu durumda e-Devlet kapısına giriş yapıldıktan sonra “Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü kısmından /İşyeri Unvan Listesi” seçilmeli, üst kısımda yer alan “Barkodlu Belge Oluştur” sekmesine tıklanmalıdır. İlgili dosya indirildiğinde anılan dosyada, kimlik bilgileri girilen kişinin hizmet bilgileri yer almakta, evrakın son sayfasında ise “İşyeri Unvan Listesi” görünmektedir.